Korábban írtam a konyha rendbetételéről, hogy milyen szempontok szerint szelektáld ki azokat a holmikat, amikre már nincs szükséged és feleslegesen foglalják el a helyet.
Bízom benne, hogy már túl vagy a nehezén, sikerült mindent átválogatnod és valóban csak azok a holmik maradtak a konyhádban, amiket szeretsz és használsz.
A mai bejegyzésem arról szól, hogy azokat a tárgyakat, amiket mindenképpen szeretnél megtartani, hogyan tárolhatod a legpraktikusabban. Mindegyik tárgycsoportnál több lehetőséget is bemutatok. Válaszd ki azt, amelyik számodra és a konyhád lehetőségeihez viszonyítva a legszimpatikusabb.
Nézzük sorban, melyek azok a dolgok, amelyeknek helyet kell találnod és célszerű a konyhában (vagy a konyhához kapcsolódó spejzben) tárolnod, hogy mindig kéznél legyenek:
Szükséges eszközök:
- Tányérok
- Poharak, bögrék
- Evőeszközök
- Fakanalak, merőkanalak, vágókések stb.
- Lábasok, edények
- Vágódeszka, edényalátét
- Kisgépek (pl. turmixgép, szendvicssütő stb.)
- Törlőkendők, konyharuhák, szivacsok
- Szalvéták, folpack, alufólia, kisebb zacskók
- Ételtárolásra alkalmas dobozok
- Konyhai tisztítószerek
- Ízesítők (só, cukor, méz, pirospaprika, fűszerek stb.)
- Lisztfélék
- Konzerves ételek (pl. Paradicsompüré, zöldségek, halak stb.)
- Üveges szószok, olajak, ecet stb.
- Lekvárok, édes kenhető élelmiszerek
- Tartós köretnek valók (pl. rizs, köles, tészta stb.)
- Italok (pl. Dobozos gyümölcslevek, szörpök, ásványvíz stb.)
- Szárított gyógynövények, teafüvek, kávé stb.
- Édes és sós nasik (pl. Kekszek, aszalt gyümölcsök, csokoládé, ropi, olajos magvak stb.)
- Friss zöldségek, gyümölcsök
Tányérok tárolása:
A tányérokat nagyságuk szerint rendezd. A könnyű kezelhetőség érdekében helyezheted egymásra a (nyitott vagy zárt) polcra, vagy a fiókba. Állítva vagy fektetve.
Állítva úgy tárolhatod egyszerűen, esztétikusan és biztonságosan, hogy vékonyabb, fémből készült edényszárítóra helyezed őket.
Fiókban lévő tárolásnál figyelj arra, hogy elég mély legyen a fiók és szorosan, vagy kitámasztva legyenek benne a tányérok, így a fiók kihúzásakor nem mozdulnak el.
Poharak, bögrék tárolása:
A poharakat, bögréket áttekinthetően tárold.
Nyitott vagy zárt polcon állítva,
vagy a fülüknél felakasztva pihenjenek.
Célszerű a mosogatóhoz, mosogatógéphez közeli helyet találnod a tányéroknak, poharaknak, bögréknek, hogy minél gyorsabban tudd elpakolni a tisztítást követően. Ezáltal kisebb az esélye a baleseteknek is.
Evéshez és főzéshez használatos eszközök tárolása:
A főzéshez használatos eszközöket kiakaszthatod a falra.
Ha nem szeretnéd a falra tenni, de fontos, hogy kéznél legyenek, a konyhaszekrény alá helyezett, forgatható, házilag is elkészíthető akasztó remek megoldás erre.
Az evő- és a főzőeszközöket is kiteheted a munkapultra egy erősebb edénybe állítva. Fontos, hogy ne boruljon fel!
Egyedi és esztétikus :)
Ha el szeretnéd tenni a főzőeszközöket, hogy ne legyenek szem előtt, de nem elég hosszúak a fiókok, a következő megoldást javaslom.
Vékony falapból, vagy több réteg kartonból (lényeg, hogy bírja a strapát) készíthetsz fiókelválasztókat.
Lábasok, edények tárolása:
Lábasok, nagyobb edények tárolásánál a legjobb megoldás, ha egymásba tudod pakolni őket, így foglalják el a legkevesebb helyet.
A nyéllel rendelkező edények esetében érdemes felakasztanod őket. Ezt megteheted a szekrény belsejében elhelyezett kampókra,
vagy fali akasztóra lógatva.
A fedőket falra szerelhető fedőtartón tárolhatod, vagy állítva tányérszárítón.
Vágódeszka, edényalátét tárolása:
A vágódeszkákat, edényalátéteket célszerű állítva tárolnod, így foglalnak el a legkevesebb helyet.
A szekrényajtók belsejét kihasználhatod ezek elhelyezésére. Házilag is elkészíthető, egyszerű tárolót barkácsolhatsz néhány faléc felhasználásával.
Figyelj arra, hogy ne ütközzön össze a polccal, amikor becsukod az ajtót!
Kisgépek tárolása:
A háztartási kisgépek azok, amik jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat, de sajnos elég sok helyet foglalnak el a konyhában.
A napi használatban lévő kisgépeket tarthatod a munkapulton, vagy ha nem szereted a látványukat és van rá lehetőséged, praktikus megoldás egy pulthoz kapcsolódó, ajtóval rendelkező kis tárolórész. Ebben az esetben, ha nagyon jól ki van alakítva (konnektor is rendelkezésre áll), akkor a gépek elmozdítása nélkül, egy pillanat alatt el tudod rejteni őket.
A rendszeresen nem használatos kisgépeket célszerű a konyhaszekrényben tárolnod.
Ha a konyhaszekrényben nincs már helye, felteheted a szekrény tetejére. Ebben az esetben érdemes átgondolnod a következőket: a doboz nélkül pihenő gépek porosodnak, így használat előtt le kell majd tisztogatnod azokat. Ha a saját dobozukban tárolod és több géped is van a szekrény tetején, a dobozok különbözősége miatt rendetlen hatást fognak kelteni.
Tehát, ha mindenképpen a szekrény tetejére kényszerülnek, keress egy semleges (pl. natúr barna vagy fehér), egy színű dobozt és írd rá, mi van benne. Így nem fog porosodni a tartalma és kaotikusnak sem fog tűnni a konyhád.
Törlőkendők, konyharuhák, szivacsok, szalvéták, folpack, alufólia, kisebb zacskók tárolása:
Azokat a holmikat, amiknek fontos, hogy tiszták legyenek, mindenképpen fiókban, vagy dobozolva, feliratozva tárold.
Vagy ezeknél is kihasználhatod a konyhaszekrény ajtaja és egy irattartó adta lehetőségeket :)
Konyhai tisztítószerek tárolása:
A takarításhoz szükséges holmikat (mosogatószer, vízkőoldó, szemeteszsák, gumikesztyű stb.) célszerű a mosogató alatti részben elhelyezned. Legyen áttekinthető és rendezett!
A szemeteszsáknak vagy papírtörlőnek készíthetsz vastagabb pálcából és függönykarnis tartóból készült függesztéket.
Ételtartó dobozok tárolása:
Az ételtartó dobozokat lehetőség szerint egymásba rakva tárold.
Ha sok van belőlük egy nagyobb dobozban kényelmesen elférnek.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amikor keresed a helyét a holmijaidnak, mindig tartsd szem előtt a biztonságot is!
Ne tegyél törékeny holmikat olyan magasságba, ahol kicsi gyermek is könnyen elérheti. Praktikus gyermekbiztonsági zárak kaphatóak, ha a kicsi nagyon szeret a konyhaszekrényben kíváncsiskodni. Vagy a számára elérhető helyekre csak olyan tárgyakat tegyél, amelyek biztonságosak rá nézve és amelyekben nem tud kárt tenni.
Nagyon sok holmit tudsz tárolni a konyhában nyitott polcokon. Ebben az esetben arra figyelj, hogy mindig nagyon tiszták legyenek. A makulátlan tisztaságú edények, a színben, stílusban összehangolt bögrék, tányérok otthonossá, higiénikussá és esztétikussá teszik a konyhád.
A következő bejegyzésemben a konyhában megtalálható élelmiszerek tárolási lehetőségeiről fogok írni.
Addig is legyen szép napod!
Edit
A Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód